Hælespor /Plantar fascitis
Hvad er hælespore:
En hælespore starter som en irritation i en stor seneplade, der ligger under foden.
Denne hæfter fast på hælbenet og det er som regel her smerterne opstår.
Hvad er symptomerne på hælespore?
Symptomer på hælesporer er som oftest værst i stående stilling, især om morgenen og efter hvile.

Løbere, overvægtige og folk der står og går meget, er hyppigst udsat, tillige med at det er et ret almindeligt problem, når man har passeret 40'erne. Det er ikke noget man kan se på selve hælen, men ved tryk kan man opleve et meget dybtliggende, smertefuldt område, i og omkring midten af hælepuden.
Irritationen kan medføre at der kommer en forkalkning i senen, og denne kan ses på røntgen (modsat irritationen), og først da taler man om en hælespore.
Det er vigtigt at holde sig for øje, at det ikke er forkalkningen, der giver smerterne, men selve irritationstilstanden i senen. I mange tilfælde optræder, der slet ikke nogen forkalkning.
Behandlings muligheder:
Nedkøl området med is hver aften for at dæmpe inflammationen og stimulere blodcirkulationen lokalt. Da skaden både sidder i et område, hvor blodcirkulationen ikke er særlig kraftig og i senevæv der er relativt blodfattigt, er det vigtigt at stimulere meget.
For at undgå forfrysningsskader, så nedkøl ikke mere end 20 min ad gangen og aldrig direkte på huden.
I den akutte fase, anbefales det at holde foden i ro.
Der kan laves indlæg til skoen som kan aflaste smerteområde, som har en god effekt.
En stikkende ofte ret skarp smerte lokaliseret til undersiden af hælen.
Den provokeres ved belastning, og er specielt følsom om morgenen, ved gang på hårdt underlag, og efter lang tids gang.
Smerterne kan være så voldsomme, at de forhindrer almindelig gang.

Overbelastningen resulterer i en inflammatorisk proces (betændelse uden bakterier), hvor blandt andet væske bindes til lokalområdet og forårsager ømhed.

Dette har gunstig effekt i den akutte fase hvor vævet skal holdes i ro, men på længere sigt kan det komme til at virke som en barriere for den normale blodcirkulation og dermed hæmme helingsprocessen.

Nye belastninger kan resultere i flere små overrivninger af senens små spiralformede protein tråde, og dermed fastholde den inflammatoriske proces.
I samråd med egen læge, er der mulighed for smertebehandling med f.eks. NSAID.

Ultralyd har også vist sig at have en effekt.

Hjælper ovenstående ikke kan skal man gå til egen læge, med henblik på en periode med indsprøjtning med binyrebark-hormon. Dette hjælper i mange tilfælde.

Man kan også evt. foretage et lille indgreb, hvor man laver en hel eller delvis overskæring af senen, tæt på hvor den sidder fast på hælbenet. Tal med din læge om disse muligheder.

Tilstanden kan være pinefuld, og kan vare op til et par år i hårdnakkede tilfælde, så forsvinder det faktisk altid af sig selv på et tidspunkt.

Efter de værste smerter er passeret, kan man forsøge med massage af foden, for at stimulere blodcirkulationen lokalt.
Se evt. link:
www.youtube.com